Pravi izbor (8)

Pravi izbor: | 1 | 2 | 3 | 4 | 5678 | 91011 |

Kroz sitne otvore na venecijanerima sunčevi zraci su oslikavali svijetle rešetke po Vesninom licu. Polako je otvorila oči i sve joj se slike vratiše. Slučajan susret. Ručak. Vino. Ugodan razgovor. Španske pjesme. Ples. Simpatije koje su prerasle u požudu, strast i ko zna šta još…

Naglo ustade iz bijele, tople postelje. Kraj nje je Sebastijan spavao potpuno nag. Kratko je osmotrila njegovo tijelo na koje je toliko žena palo. Zavrtila je glavom u nevjerici. Vesna, glupačo jedna! 

Poče da traži odjeću razbacanu svuda po sobi pokušavajući da ne razmišlja o vrtlogu svojih emocija. Godinu dana se oporavljala od Damjana, taman je naučila normalno da funkcioniše hladeći se od njega i sada sebi dozvoljava ovakve komplikacije.
Čula je Sebastijana kako se meškolji po krevetu. “Tek je sedam.”, pogledao je na sat “Odspavaj još malo, kasnije možemo doručkovati…”

“Ma, daj!”, uzdahnula je “Preskoči manire. Udario si recku, idemo dalje!”

“Kakvu recku?”

“Još jedna ženska koja je pala na tebe. Samo sam mislila da Damjan i ti imate neki kodeks oko petljanja sa bivšim djevojkama.”

“Vesna, ja nisam ovo planirao.”, njena histerija ga je u potpunosti razbudila “Ostani još malo, pa ćemo razgovarati.”

“Ne, Gospode, ne.”, zgrabila je telefon i novčanik “Ovo je bila greška.”

Izjurila je iz sobe hrleći ka izlaznim vratima. Sebastijan je trčao za njom usput navlačeći šorc. “Sačekaj barem da te odvezem.”

“Taksijem ću.”, sama je otključala vrata i nestala je kao vjetar.

“Samo bježi.”, Sebastijan je nekoliko sekundi tako stajao “U tome si najbolja.”

***

Tog dana je otišao kod roditelja na ručak. Često je to činio nedeljom. Slušao bi njihove raznolike priče iz ordinacije a i oni bi njega oko dogadaja u vezi sa firmom. Kasnije bi se dotakli raznih tema.

Ova nedelja je bila nešto drugačija. “Sine, nešto si odsutan.”, Danijela ga pomilova po obrazu “Sigurno te muči kriza na poslu.”

“Malo, nije strašno.”, djelimično je slagao svoju majku. Istina, morile su ga poslovne brige ali i Vesna. Inače je lako izbijao žene iz glave ali ona je nekako zapela. Kako i ne bi?! Uglavnom je sve sa kojima je bio posmatrao kao lovinu ali nju nije gledao tim očima. Prema Vesni je oduvijek imao drugačiji pristup i nikada nije mislio da će završiti sa njom. Prvo, djevojke poput nje nikada nije lovio. Druga stvar, još važnija, bila je sa njegovim najboljim prijateljem. Kao i svi drugari tako su i oni imali prećutni dogovor. Bivše, sadašnje i buduće djevojke najboljeg druga se ne diraju. On je zajebao taj dogovor.

Poslije ručka je otišao na tvrđavu Kastel. Spustio se na zid tik uz Vrbas. Volio je to mjesto jer nije bilo puno ljudi a mogao je na miru da priča sa rijekom. “E, moj Vrbase u šta sam se uvalio! Skoro mi je 30 a ja se bakćem sa nekim emocijama i ljubavnim zavrzlamama. Kud baš nju?!”, bacio je jedan kamenčić sa zida u rijeku “Kunem ti se da nisam planirao! Samo mi je bilo toliko lijepo i nisam htio da se opirem. Trebalo je ali nisam…”

Nije više govorio. U tišini je posmatrao prirodu oko sebe. Negdje u daljini je ugledao par dječaka koji su pokušavali da ukrote snažnu riječnu struju dajakom. Padali su i ponovo se dizali smjenjujući se na dajaku, jedan po jedan. I Sebastijan je volio tu drevnu banjalučku zanimaciju dok je bio klinac. Primjetio je i dječaka u invalidskim kolicima koji se smijao gledajući svoje drugare kako se dižu i padaju. Sebastijan je pomislio kako bi bilo lijepo da i taj dječak u kolicima može da vozi dajak. Tada mu je napokon sinula genijalna ideja.

***

Od tog dana desilo se mnogo šta u firmi. Nastavili su da rade proizvodnju specijalnih pozicija po narudžbi ali otkako je Sebastijanu sinula ideja za konstrukcijom dajaka koji nisu namjenjeni samo za jake i sposobne mladiće Damjan i Marko, koji je odlučio ostati na brodu koji tone iz čiste zahvalnosti, su bili na granici ključanja. Marko, kao jedini inženjer iz stare postave koji nije dao otkaz, je bio zadužen za konstrukciju ali je Damjan vrlo brzo shvatio da će morati da mu pomogne.

Ideja je bila da ne pokvare koncept samog dajaka ali da naprave poboljšanja i ključne izmjene koje će omogućiti invalidima, starijim osobama i ljudima slabije fizičke konstitucije da voze taj nezgodni čamac. “Ne možemo ovo sami. Ko će nam odrediti operacije i zahvate za ovako kompleksan projekat?”,  Marko je stalno pridikovao.

“Znam ali ne smijem uključiti nekoga od novijih momaka jer im još ne vjerujem a ovaj projekat ne smije da procuri prije nego što ga prezentujemo potencijalnim investitorima.”, Damjan je objašnjavao.

“Poznajem jednu osobu kojoj bih se usudio da vjerujem a da može napisati algoritam za ovaj projekat.”

“Ko?”

Marko skinu naočale i duboko uzdahnu. “Vesna.”

“Daj, čovječe, ne zezaj!”, Damjan pogleda Marka kao najveću budalu. U tom je i Sebastijan ušao noseći spisak svih zainteresovanih investitora. “Ona nikada ne bi pristala.”

“O čemu vi?”

“Predložio sam šefu da pozovemo Vesnu u pomoć oko realizacije projekta. Stručna je i od povjerenja. Ja se nekada čujem sa njom, ostali smo u prijateljskom kontaktu i vjerujem da bi htjela.”

Sebastijan poblijedi. Bilo mu je takođe krivo što Vesna kontaktira sa Markom a njegove pozive, od one noći, nije željela da prihvati. “Nisam siguran da bi pristala.”

“Ja nemam obraza da tražim bilo šta od nje.”, Damjan raskopča jedno dugme sa košulje tražeći čašu vode i malo leda.

“Sebastijane”, Marko nije odustajao “Mislim da bi je ti mogao nagovoriti. Uvijek ste bili dobri jedno prema drugom, ti je nisi mogao nikako povrijediti.”

“Ma, ne. Volio bih, ali mislim da neće ni mene poslušati.”

“Ne znam. Tako nam je potrebna… Ne mogu sve sam.”, Marko razočarano nastavi sa modeliranjem čamca.

***

Sljedećeg jutra Damjan i Sebastijan su bili zakopani u papirima, svako radeći svoj dio posla. Sebastijan se bavio prezentacijom i načinom na koji će predstaviti revolucionarni izum od krucijalnog značaja za Banja Luku. Čak je i Ministarstvo kulture i prosvjete zainteresovano za projekat jer je dajak vrsta čamca koja se koristi samo na području ovog grada i sa ovakvim poboljšanjima mogu još više da ga proslave.

Damjanu su oči bile natečene a osjećao je kako mu mozak pulsira od naleta ideja ali i nemogućnosti da ih sve realizuje. Ipak, davao je svoj maksimum znajući da mu je ovo možda jedina šansa da ponovo postane jedan od vodećih privrednika. Želio je da stane na noge zbog svoje porodice i svih drugih porodica koje se hrane radom u njegovoj firmi. Znao je da neće to tako lako ići zbog ogromnog posla koji mora napraviti u kratkom vremenskom roku.

Tada Marko uđe gotovo ne obraćajući pažnju na momke zbog žustre rasprave koju je vodio. “Ja ne bih tako realizovao trup jer nemamo toliko preciznu mašinu za obradu drveta.”

“Nemamo, ali je možemo adaptirati ove koje imamo.”, iza Marka se pojavi Vesna zajapurena od novih prijedloga “Prvu fazu možemo završiti do kraja sljedeće sedmice.”

Sebastijan i Damjan se ukočiše od iznenađenja.

“Nisam je morao puno nagovarati.”, uskoči Marko “Biće ovo dobar potez od sinoć smišlja ideje.”

“Ideja je fenomenalna i odradili ste dobar dio posla.”, spustila je papire na sto “Svaka čast! Kasnije, kada razvijemo tehnologiju možemo da proizvodimo i klasične čamce adaptirane za svaku vrstu rijeke! Fenomenalno!”

“Vesna…”, Damjan prvi ustade “Ni u najluđem snu se ne bih ovome nadao! Toliko toga je ostalo da visi u zraku… Ne znam odakle bih počeo.”

“Nećemo sada o tome.”, izvadila je gumicu iz plavog mantila i počevši da skuplja slapove svoje plave kose u punđu “Šta god da se desilo i koliko god da sam bila ljuta i razočarana nikada neću zaboraviti da si mi pomogao onda kada mi je bilo najteže. I ti, Sebastijane.”, tada im se prvi put susretoše pogledi. Sebastijan nije mogao ništa da pročita na njenom izrazu lica. “Obećala sam sebi, ako vam ikada išta zatreba u životu pomoći ću vam a ja svoja obećanja ne kršim. Kada mi je Marko sve ispričao shvatila sam napokon dobila priliku za to.”

“Hvala ti do neba!”, Damjan je zagrli i osjeti kako mu oči vlaže. Bio je zadivljen njenom zahvalnošću i dobrim srcem. “Izvini zbog svega…”

Vesna tako u njegovom iznenadnom zagrljaju brzo osmotri Sebastijana koji je samo sjedio na svom mjestu vrteći olovku u ruci. O čemu li taj moron sada razmišlja?! “Kasnije ćemo da se bavimo sa prošlošću. Sada imamo mnogo posla.”

Marko, vidno raspoložen zbog dobijenog pojačanja, zaskoči jednu od stolica i uhvati se rapidografa koji je ležao otvoren na stolu “Idemo, ljudi! Vrijeme je da ponovo budemo glavni!”

 

Sve priče koje ste propustili pronađite OVDE.

Pratite blog i na Facebook-u!

Advertisements

58 komentara na “Pravi izbor (8)

 1. Lijepo, kao i što si nas navikla 🙂 Doći će i Vesni iz guzice u glavu pa će vidjeti da se u Sebastijanu krije pravi muškarac 😀 Prokletstvo lola, žene ih ne shvataju ozbiljno 😀 Pravi mali ljubavni roman. Taman složiš ovih nekoliko priča u jednu zbirku i objaviš. Da raja ima šta čitati na plaži. Lagano, opušteno. Sviđaju mi se ovi tvoji detalji koje ubaciš. U ovom dijelu to je dajak. Baš lijepo. Čekamo dalje 🙂

  Liked by 4 people

  1. Volim kod tebe što se baš vidi posvećenost dok čitaš moje priče (ali i drugih blogera). Ja to mnogo cijenim i ako ikada izdam knjigu dobićeš je na poklon. 😉
   Što se tiče ovog dijela, možda je malo statičan ali brzo će novi dio…😊

   Liked by 2 people

  2. Ja sam za Seba isto. On mi je ono muškarčina i pol. Mada ne podržavam tu vrstu izdaje, ali idem od činjenice da je Damjan govnarčina tako da sam mu oprostila tu prevaru. A doduše alkohol, spanska muzika, strast … ko ce se izboriti sa tim 😀

   Liked by 2 people

   1. U ljubavi i ratu, sve je dopušteno. Uostalom, ko može komandovati srcu? Niko 🙂 Damjan zaluđen šupljoglavom sponzorušom koja osim ljepote i zlobe nema ništa za ponuditi. Prava zla maćeha 😀 Sebastijan je pravi čovjek za Vesnu. Još kad nalupa ono malo govno 🙂 Go, Team Seb! 😀

    Liked by 2 people

      1. Recke su samo žene koje ga ne interesuju previše i kojima je on zanimljiv samo iz tog razloga, da se ne lažemo previše 🙂 I Sebovi ovog svijeta imaju osjećaje. Kako znati? Znat ćeš po načinu na koji te gleda. Onda je samo pitanje hoćeš li se osloboditi i take a leap of faith 🙂

       Liked by 1 osoba

      2. Ma kakav način na koji te gleda… Provališ i način, pa te na kraju zajebe ili obratno. Mani se te romantike, mislila sam Hank da ne vjeruješ u stereotipne romantike. Now I am little bit disappointed maaaaan … dao si mi inspiraciju za tekst upravo! 😀

       Liked by 2 people

      3. Pripisat ću to tvojoj mladost i neiskustvu i lošem izboru… Ne mogu reći muškaraca, dječaka 😀 Romantika nikad ne umire. Prvo romansa, pa onda skidanje gaća 😀 Hajde, barem sam ti dao inspiraciju 😛

       Liked by 1 osoba

  1. Samo ti ponovi s’ vremena na vrijeme. Ovuh dana se dosta kolebam, ne sviđa mi se kako nekada nešto formulišem mislim se: previše amaterski, previše neuvjerljivo…
   Slobodno me grdite ako počnem da davim. 💋❤❤

   Liked by 2 people

   1. Vidiš, to je znak da ipak znaš što radiš i da imaš prirodan talent. Samo su oni kojima manjka znanja i dara potpuno samouvjereni i sigurni da rade sve kako treba. Dobro se nekada kolebati ali ne dopustiti da to utječe na tebe.
    Stvarno jesi talentirana i nije ni najmanje amaterski i neuvjerljivo. Kako ti pišeš mogu ti pozavidjeti neki pisci koji žive od svog pisanja, i to ti kažem potpuno iskreno.

    Liked by 3 people

    1. Jao, Ivana ne pamtim kada me neko ovako nahvali kao “pisca”. Ja stvarno ne glumim, vjeruj mi da se mnogo kolebam… moje dvije najbolje drugarice i sestru (koje me takođe redovno čitaju) mnogo smaram i tjeram da me bičuju kritikama ne bi’ li nešto popravila. Hvala ti još jednom ❤

     Liked by 1 osoba

 2. Pošto te svi odozgo hvale,sad bi neko i trebao da te kudi,ali to je daleko teži zadatak ;-)Malo po malo ovo postaje Dinastija,što bi rekao Her Žika Pavlović ovo se ne zna ko koga kermbedži,neće biti ništa čudno da se na kraju spetljaju i Damjan i Sebastijan,a verovatno bi se Vesna u tom slučaju zamonašila(ovo su neki moji alternativni pravci razvoja situacije) 🙂 Trenutno sam u strašnoj kondiciji što se tiče čitanja,tako da bi mi odgovaralo da su tekstovi bar 50 puta obimniji,jer taman se zaletim,a ono kraj 🙂 I malo opet pozdravi i želje slušaoca:Predlog za neku sledeću priču-Mogla bi da lsedeće epizode neke priče izmestiš malo iz Banja Luke,ne nemam ništa protiv tog kraja,čak naprotiv 🙂 ipak meni celokupan Balkan nekako ne zvuči kao idelana scenografija za priče romantičnog tipa,ono za ratove,razne krizne situacije ono dušu dalo,ali za romantiku nikako…Ubaciš malo nekog istočnjačkog orijenta i likove sa tog podneblja…i naravno zakomplikuj malo likove,daj im neku tajanstavenost i mističnost,da ne budu onako površni….i naravno zakomplikuj maksimalno radnju,da se mozak zbuni…pokušaj da napišeš nešto što nikada do sad nisi,mislim da su ti granice jako jako daleke,tek kad počneš da ih juriš otkrićeš koliko daleko možeš da odeš….Daj,vidiš kako te svi zdušno guramo da postaneš neki veliki pisac,nemoj nas sad izneveriti :-)))))

  Liked by 2 people

 3. Neka malo, kudite me. 😄
  Meni baš bio fazon napisati ovako nešto gdje se ne zna ko koga kermbedži. Ja sam bila svjedok mnogih komplikovanijih odnosa od ovoga u priči. 😂

  Radnju mi žao izmještati iz mojih krajeva jer ih najbolje znam i griješiš kada kažeš da Banja Luka nije romantičan kraj. Ovdje se momci takmiče ko će romantičnije zaprositi djevojku i završiti na lokalnim vijestima i portalima zbog toga. 😄
  Ipak, da ne bude jednolično možda ovog puta izmjestim radnju za vašu dušu😆
  Drugi dio želje da iskomolikujem likove i radnju da se mozak zbuni za to sam ja još mala i mislim da komplikovanije od ovoga ne mogu. 😢😯

  Liked by 1 osoba

  1. Moja mlađa sestra mi uvijek postavlja pitanja i uporno govori hoće biti ovo, hoće biti ono a ja joj nikada ništa ne kažem. Tako da sam baš tvrd orah 😂 samo ja znam unaprijed šta će biti a vama prepuštam da li ćete čitati nastavke ili ne. 😉

   Liked by 1 osoba

 4. Bude mi krivo što ne stižem da čitam i druge blogere, i obećavam da hoću, ali tebe devojko, ne mogu da propustim! Samo zamisli da sam te jako zagrlila! Zbog napetosti, preokreta, sjjnih priča, a ponajviše romantike i optimizma koji nalazim u tvojim pričama. Čekam nastavak!!!

  Liked by 1 osoba

 5. “Kroz sitne otvore na venecijanerima sunčevi zraci su oslikavali svijetle rešetke po Vesninom licu”, ne znam da li si htela ali ispala je sjajna simbolika Vesnine duše zarobljene u teškim životnim zbivanjima i izborima. Svaka čast! Inače, drago mi je da je Sebastijan napokon pronašao neku koja nije recka. Pa makar bila i Damjanova bivša. I bravo za Vesninu dobru dušu! Ma sve je sjajno! 🙂

  Liked by 1 osoba

 6. Vidis, lepo kaze Fox Mulder, imas dosta pohvala i nekako je i meni bezveze da ti prosipam prazne reci tipa odlicno, fenomenalno bla bla bla… jos gore da komentarisem ko je kakav lik i tako to. Naravno da je tako, to stoji, nakon prve price u nastavcima smo videli sa kim imamo posla-koga citamo. Ali kad nakon bilo koje tvoje price vidim komentare imam utisak da su identicni kao i u prethodnom delu. Poenta ovog mog komentara je da pokusas na drugaciji nacin videti jedan jedini komentar koji se razlikuje od ostalih. Ono sto je on rekao a sa cime se ja slazem je to da si odavno prerasla ovo podrucje i ovakve likove, njihove price i zivote i to nije nesto zbog cega bi se ti trebala braniti zasto pises i koliko volis balkan. Ne. Poenta je da si dorasla tome da pokusas pisati o nekim drugim kulturama i nacinima zivota, razmisljanjima, delanju. To bi bilo fenomenalno uklopiti u tvoje price, stil pisanja i nacin na koji ih vodis. Verujem da bi i sama videla rast i promene u komentarima.
  Pozdravljam te puno!

  Liked by 1 osoba

  1. Mnogo volim ovajve komentare stvarno i oni nisu kritike više mi pokazujete da vjerujete u mene i želite da mi podignete ljestvicu. I stvarno sam ja Dalibora ozbiljno shvatila kao što ću i tebe sada te je već sigurno da će sljedeća priča biti negdje daleko od Balkana i ako ne bude to dobro – nema veze, barem sam pokušala. Vidim i ja da je vrijeme da idem dalje. Hvala ti puno na ovome. 😊💋

   Volim

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s