Pravi izbor (5)

Pravi izbor: | 1 | 2 | 3 | 4 | 5678 | 91011 |

Njihova ljubav nije počela uz vatromet i žar. Polako, sasvim nečujno su se jedno drugom uvukli pod kožu. Posebno ona njemu. Zajedno su gradili svoj odnos bez drame, bez komplikovanja.

Kako su mjeseci prolazili firma je rasla kao i obim posla. “Izvini, tako bih volio da ti se mogu više posvetiti.”, pravdao se.

“Ne brini.”, Vesna bi se sklupčala uz njega “Uvijek imamo nedelju samo za nas.”

Voljela je taj posljednji dan u sedmici kada je pripadao samo njoj. Kada je vrijeme bilo odgovarajuće trčali su Banj brdom a nekada bi znali da organizuju izlet na otvorenom. Vodio ju je i na fina mjesta, večere, plesove… kako bi joj približio neki ljepši svijet. Uživala je i radovala se tom jednom danu. Nikada se nije žalila niti mu pravila problem ako je umoran. Znala je koliko mu znači posao i koliko ga tjera ta želja za uspjehom naprijed. Podržavala je njegove ambicije jer je i sama postala takva.

Vrlo brzo je napredovala te je došla do jedne od glavnih ljudi u projektnom birou. Svaki dan je dobijala sve veće odgovornosti što je uticalo na njen karijerni razvoj. Sebastijan je uspješno sklapao poslove sa raznim drugim firmama vješto igrajući na kartu sposobne Vesne. “Mlada, lijepa, ambiciozna.”, govorio je klijentima “U njenim rukama vaš projekat će da postane više od realnosti. Postaće apstraktno djelo.”

Svojim vještim riječnikom zavodio je klijente a i Vesna je po nešto naučila od Sebastijana. Radio je dugo na njenom samopouzdanju te je i ona počela da koristi svoje prednosti žene u ovom poslu. “Mislila sam da kao djevojka nikada neću moći da zadobijem povjerenje od toliko njih.”

“To nije tačno.”, Sebastijan je vrtio glavom “Svi mi volimo žene, samo nas morate malo ubijediti. Kada te vide tako samouvjerenu, pametnu normalno da će ti sve dati i pitati te da li želiš još!”

“Mnogo ti dugujem. Promijenio si me iz korijena.”

“Ma, nisam.”, odmahnuo je rukom “Vidjelo se da ima toga u tebi, samo je trebalo neko vrijeme i druge okolnosti da ispliva.”

I tako, zaista je Vesna izrastala u sposobnu i samouvjerenu ženu. Jedino bi u Damjanovom naručju i dalje bila nježna djevojčica kojoj treba zaštita. Nije joj smetalo to a ni njemu. Odgovarao im je odnos zaštitnika i djevojke koju treba zaštititi.

Sa majkom se povremeno viđala ali nikada nije išla u baraku. Odlučila je da se, osim nje, otarasi svih okova prošlosti i odloži ih negdje gdje joj neće smetati. Dala bi joj uvijek nešto novca kako bi smirila svoju savjest iako je znala da joj ništa ne duguje. Družila se sa ljudima koje je upoznala na fakultetu i na poslu. Ispunjavala je svoje slobodno vrijeme raznim aktivnostima kako bi radila na sebi. Trčala je, išla u pozorište, čitala je knjige… sve je radila samo da ne misli na jednu stvar – duboko u sebi je znala da je Damjan nikada neće voljeti kao što je nju. 

Vrlo brzo pošto su ušli u vezu njena opsesija za Anastasijom je rasla. Trudila se da iz raznih izvora sazna što više o njenoj prošlosti ali i sadašnjosti. Znala je da to što radi nije normalno ali prosto nije mogla da pomogne svojoj sujeti. Htjela je da razumije tu ženu koja je mogla toliko da povrijedi Damjana. Pokušavala je da shvati šta to ima toliko u njoj zbog čega se njemu srušio sav svijet i sada Vesna može da ima samo njegove komadiće.

***

Kako je vrijeme odmicalo mnogo toga je išlo na bolje. Njeni strahovi su se smirivali i postajali samo jedan blagi nemir koji bi se javio tek ponekada, kada se Damjan isključi iz svega. Prođoše dvije godine od početka njihove veze i negdje u to vrijeme Vesna diplomira. Damjan je organizovao jedno malo slavlje u njenu čast. Bili su tu Sebastijan, Damjanovi roditelji, nekoliko njihovih prijatelja, čak se pobrinuo da njena majka bude tu. Vidjelo se da je srećan zbog njenog uspjeha.

“Vesna”, ustao je dok su ga svi pomno pratili. Ona je nosila predivnu, lepršavu haljinicu kraljevsko plave boje dok je on na sebi imao bijelu košulju i jednostavne crne hlače. “toliko sam ponosan na tebe zbog svega što si napravila. Uspjela si da uradiš razne stvari koje neki ne mogu ni za dvadeset godina rada i truda. Ušla si u moj život neočekivano i počela si da me polako topiš kao slano more stamene stijene. Ti si moj idol, moja najveća podrška i razlog zbog kojeg se osjećam živim.”

“O, Bože.”, tada joj je postalo jasno šta slijedi. Suze su joj krenule niz lice.

Damjan kleknu ispred nje dok ostali počeše da oduševljeno da kliču. “Volio bih da zauvijek budeš moje more koje će da me topi i stvara od mene nešto što vrijedi.”, izvadio je iz zadjeg džepa crnu satensku kutiju. Kada ju je otvorio zablistao je predivni prsten “Hoćeš li se udati za mene?”

Skliznula je sa stolice kleknuvši preko puta njega. Plakala je od sreće. Nije mogla da vjeruje kako joj se život polako pretvara u san. San kakav nije ni sanjala. “Naravno da hoću.”, jedva je izgovorila.

Damjan je podiže na stolicu i stavi joj prsten na ruku.

“Idemo sada – poljubac!”, Sebastijan povika a oni ga poslušaše. Slavlje je trajalo do zore i sve se činilo savršenim.

***

Volio je da trči jer bi mu se tada sve misli razbježale po svježem vazduhu. Žalio je što tu aktivnost ne može da upražnjava više od tri puta sedmično. Pitao se kako li će raspoređivati svoje vrijeme u braku, posebno kada djeca dođu. Zna da sa Vesnom neće biti problema, ona će uvijek razumjeti, ali svih drugih obaveza se plašio.

Bio je siguran da nije pogriješio jer je baš njoj stavio prsten na ruku. Vjerovao je da će sutra da bude divna majka njegovoj djeci. Stalo mu je do nje zaista. Sve je bilo baš kako treba i nije mu bilo jasno zašto se ipak najbolje osjeća kada trči i ne razmišlja ni o čemu.

Odgovor je dobio baš tog dana kada je stigao na vrh Banj brda i odlučio da uradi nekoliko vježbi na vratilima. “Uvijek mi je bilo zanimljivo kada te sretnem na tim spravama.”, začuo je glas od kojeg je zamalo izgubio kontrolu nad svojim tijelom.

Brzo se spustio na zemlju i okrenuo. “Anastasija?!”

 

Sve priče koje ste propustili pronađite OVDE.

Pratite blog i na Facebook-u!

Advertisements

28 komentara na “Pravi izbor (5)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s