Pravi izbor (4)

Pravi izbor: | 1 | 2 | 3 | 4 | 5678 | 91011 |

Poslije tri nedelje mirovanja i liječenja upale pluća popraćene raznim infekcijama Vesna je stala na noge. Damjan ju je gotovo svakodnevno posjećivao u pauzama i donosio obrok koji su jeli radnici u hali. Često je i Sebastijan dolazio. Kada nisu bili u mogućnosti jelo joj je donosila čistačica, po imenu Brana, sa kojom se brzo sprijateljila. Momci su joj ostavili i nešto novca te bi se pobrinuli da napune frižider raznim zdravim namirnicama kada bi se ispraznio. Poboljšanje na njoj su svi primjetili.

“Kakva transformacija!”, primjetio je Sebastijan “Došla si ovdje bijela kao duh a sada već ličiš na žensko biće.”

“Ma, baš ti hvala!”, ćušnula ga je.

Brzo su se nagodili da radi kod njih kao ispomoć Brani jer su se naglo širili i žena je imala previše posla. Plaćala im je neki sitan iznos kao stanarinu a režije nije morala da namiruje jer je sve išlo na isti račun firme. “Stvarno sam imala sreće što sam naletila na njih.”, rekla je jednom Brani.

“Dobri su oni. Nema kome nisu pomogli od nas radnika. Traže rad, red i disciplinu ali nikada ne prave probleme ako si pošten.”

I sama Vesna se brzo uvjerila u to. Damjan je bio kao glavni autoritet jer je vodio direktno posao i radio je sa majstorima i inženjerima. Sebastijan je više bio za spoljašnje poslove i administraciju ali i njega su svi poštovali. Kada su kupili novu parcelu i tu sagradili još veću montažnu halu zaposlilo se raznih radnika a među njima i dosta žena. Tada je vidjela iz prve ruke Sebastijanov šarm i sklonost ka udaranju recki. Žene su mu letile pod noge a on je tvrdio da ga ima dovoljno za sve njih.

Damjan je bio drugačiji. Kroz druženje i razgovor sa njim shvatila je da je imao jednu veliku, neprežaljenu ljubav i da se kasnije nije ozbiljno bavio vezama. Bio je sa dvije-tri djevojke čisto iz želje i radoznalosti ali je kratko trajalo.

Njegova hladnoća i odstojanje su joj teško padali jer se vrlo brzo zaljubila u njega. Znala je da nema šanse ali je uvijek postojao neki sitni tračak nade u njoj. Kako je vrijeme odmicalo i kada je ona potpuno stala na noge Damjan je sve manje provodio vrijeme sa njom. Više nije dolazio naveče i vodio duge razgovore sa njom o svemu. Govorio joj je kako sada izgara od obima posla i da će je zvati na piće kada prođe sav taj haos. Nadala se da će ispuniti svoje obećanje.

Sa majkom se čula svega dva puta za tri mjeseca. U početku je bilo teško ali kasnije, baš kao što joj je Damjan rekao, navikla se na njeno odsustvo. On je imao ogroman uticaj na nju i u želji da mu bude što bliže, poslije radnog vremena je učila za prijemni i na kraju je uspjela da upiše fakultet i to sličan smijer kakav je on studirao u Beču.

“Bravo, Vesna!” zagrlio ju je kada je čuo “Toliko sam ponosan i vjerujem u tebe. Slobodno kada budeš imala previše za učiti izađi ranije sa posla.”

Vesnino srce je poigravalo kao list na vjetru kada se snažno priljubio uz nju. Toliko je željela da ga ponovo učini ponosnim jer je nakon dugo vremena srušio svoje bedeme hladnoće makar i na trenutak.

“Čestitam studentice.”, prišao joj je i Sebastijan kada se Damjan udaljio “Ja neću da te grlim jer sam šarmantniji od njega… kako bi se tek onda zaljubila!”

“O čemu ti pričaš?!”, pocrvenila je.

“Providna si kao staklo.”, promolio mu se osmjeh ispod crne brade “Vidi se da nisi sva svoja kada ti priđe a kamoli kada te dotakne. Nemoj samo da odustaneš, ti si prva ženska osoba koja mu se toliko približila otkako ga je ona nesrećnica napustila.”

“On se nikada više nije čuo sa njom?”, zanimalo je Vesnu.

“Tražio je Anastasiju svuda ali kao da je u zemlju propala. Čuo je tek od njene majke da je valjda taj Italijan, za koga se udala, zatvorio u kuću. Čuva mu djecu iz prvog braka i rade  na tome da imaju i svoju. Obećao joj je modne piste i velike uloge ali niša od toga valjda.”

“Jadna djevojka.”

***

Damjan joj je bio velika motivacija i zbog njega je željela da što prije prestane biti ona jadna, ranjena djevojka koja čisti firmu. Učila je, trudila se, posmatrala bolje od sebe i jednog dana je napokon došlo njenih pet minuta.

“Boćo se razbolio i ne može da dođe!”, paničio je jedan inženjer, Marko.

“Šta sad da radimo, majku mu!”, Damjan je bio nervozan “Moramo da završimo te pozicije do sutra.”

“Možda bih ja mogla da pomognem.”, ubacila se Vesna “Gledala sam ga milion puta kako to radi samo neka mi neko podesi kontrole na monitoru.”

“Stvarno bi znala?”, Damjan je začuđeno pogleda na šta je ona klimnula glavom. “Marko, podesi joj sve.”

“Sigurno, šefe? Ovo je skup alat…”

“Uradi kako sam rekao.”

Vesna se tresla dok je unosila prvi program jer je sve vrijeme osjećala njegove oči na sebi. Polako se skoncentriši, govorila je sebi. Zaista, nakon nekoliko početnih koraka dobila je sigurnost i alat se pokrenu i poče da radi sve kako treba. Iz mašine je izašla pozicija identična onima koje je Boćo pravio.

“Nevjerovatno!”, uzviknuo je Marko “Ti si naš mali genijalac!”

Damjan joj se samo nasmiješio a zatim je nestao među dugačkim redovima mašina i pregrada.

***

Prođe i čitava godina otkako se osamostalila. Studije su išle i više nego dobro, u firmi je dobijala sve ozbiljnije poslove ali je manje radila jer se više posvetila fakultetu. Zbog zdravijeg načina života i boljih uslova dobila je nešto kilograma koji su se rasporedili na prava mjesta. Posmatrajući druge djevojke iz svoje okoline počela je sve više da se posvećuje svom izgledu i kao rezultat je dobila jedan sasvim pristojn prizor u ogledalu kada bi se pogledala.

Neki muškarci su takođe to primjetili pa je povremeno imala po nekog udvarača sa fakulteta ili u firmi. Najuporniji je bio Marko. Nije bio loš momak ali je njeno srce već bilo u Damjanovim šakama. Koliko god sebi govorila da ga nije dostojna opet bi joj srce zaigralo kada je u blizini.

Počelo je da joj postaje neprijatno zbog Markvih sve češćih “napada” koji su se manifesotvali kao dodiri po dnu leđa i osmijesi dok joj nešto govori, posebno kada bi Damjan bio u blizini. Ipak, on je i dalje djelovao tako hladno i nezainteresovano. Možda da pokušam nešto drugačije, pomislila je.

Par dana pred Novu Godinu bila je organizovana žurka u jednom restoranu za sve zaposlene. Vesna je uložila dobar dio ušteđevine u haljinu i cipele jer je željela da izgleda bolje nego ikada. Zaista, kada se pojavila u restoranu mnogi su bili iznenađeni. Uska, crvena haljina do koljena i bež salonke, u kojima je dva dana vježbala zavodnički hod, načinili su je pravom damom. Svoju, inače ravnu, plavu kosu je uvila u krupne lokne koje su nehajno padale preko njenih ramena.

“Studentice, jedva sam te prepoznao.”, Sebastijan je prvi zamolio za ples.

“Ne pokušavaj da me pretvoriš u svoju recku iznad kreveta.”, zezala ga je.

“Ja? Tebe?! Nikako!”, galantno se kretao po podijumu. Vesna ga je jedva pratila “Pazi se ti Markana. I šef te posmatra… pokušaću da ga dobro napijem večeras a ti mahni repom koji put i možda ti se napokon ostvari želja.”

Žurka je lijepo tekla sve do ponoći kada su mnogi pali pod dejstvom alkohola. Marko, koji se do tada kontrolisao, sada je postao previše napadan. Kada bi plesala sa njim, njegove ruke su išle centimetar po centimetar niže. Ideja da izazove bilo kakav tračak ljubomore u Damjanu nije upalila. On je samo sjedio i pio. Ponekada bi se prošetao do stolova da nazdravi sa svima i to je to.

Osjetila je da i nju polako stižu tri čaše martinija pa je odlučila da izađe malo na svjež vazduh. Poslije par minuta čula je korake iza sebe. “Hladno ti je bez jakne.”, Damjan je skinuo sako i prebacio joj ga preko leđa “Zar ti je već dosadilo?”

“Kad tebe vidim kako se dosađuješ odmah i meni postane dosadno.”

“Kako si uspjela mene da vidiš od onoliko udvarača?”, podigao je obrve.

“Ja sve vidim. Vidjela sam kako si mi jednom pogledao u noge kada sam ih prekrstila.”, odmah je zažalila kada je to rekla. Prokleti alkohol!

“A došao sam samo da završim ovaj viski na miru…”, uzdahnu Damjan. Iskapio je čašu a zatim se okrenuo nazad ka restoranu “Inače, dobre noge.”

Vesni malo laknu zbog posljednje njegove izjave. Umalo da se totalno izblamira ovako je nešto manje. Ipak, nije željela više da se vraća na žurku te je pozvala taksi.

***

Skinula je šminku i istuširala se toplom vodom. Koža joj je još bila crvena od vrele pare te se pažljivo uvila u dugački bijeli peškir kada je začula zvono. Bio je to on.

“Ukrala si mi sako.”, smješkao se. Oči su mu bile poluzatvorene.

“Slučajno.”, odletila je do stolice gdje ga je ostavila. “Izvoli.”

“Hvala.”

“Izvini… moram da te pitam jer mi radoznalost ne da mira… Došao si do ovdje samo zbog sakoa?”

“Nisam.”, ušao je u hodnik i zatvorio je vrata za sobom.

“Zbog čega onda?”

“Nemam pojma.”, pomilovao ju je po bradi “Zbunjuješ me.”

Drhtala je od njegovog dodira. Nikada nije bila toliko bliska sa jednim muškarcem i plašila se šta će dalje da bude. “Oprosti zvog svega onog večeras. Inače nisam toliko samouvjerena.”

“To je normalno. Mijenjaš se. Napokon si dobila priliku da osjetiš jedan drugačiji život.”, prstom je polako klizio oko njenih ključnih kostiju “Fasciniraš me. Tvoja borbenost i upornost. Nisi sebi dozvolila da ostaneš preplašena srna već grabiš naprijed. Volio bih da sam takav… Meni je prošlost najveći neprijatelj.”

Napravila je par koraka unazad ka sobi. Polako su ušli u nju kao da plešu. Nježno je zavukao svoje prste u njenu kosu a zatim su se poljubili. Bio je to predivan poljibac pun saosjećajnosti. Peškir joj se olabavio i počeo je da pada. Damjan ga uhvati i zategnu. “Neću da te sada upropastim ovako pijan. Neka to bude negdje na lijepom mjestu.”

“Hvala ti što me poštuješ.”, poljubili su se još jednom. Zatim su tako legli na krevet, držeći se za ruke ništa ne govoreći. Svidjelo mu se što sa njom može da ćuti.

Bili su u toj blaženoj tišini duže od sat vremena. Ona se uvila oko njega tonući u san. Shvatio je da je vrijeme za polazak. Ustala je i ona da ga isprati.

Na vratima joj je rekao, jedva čujno: “Pomozi mi da me prođe…”

“Šta?”, pitala je.

“Ova bol.”, rukom je pokazao na svoje srce.

 

Sve priče koje ste propustili pronađite OVDE.

Pratite blog i na Facebook-u!

 

Advertisements

29 komentara na “Pravi izbor (4)

 1. “…dobila je nešto kilograma,koji su se rasporedili na prava mesta….”…..i sad jadni mi čitaoci treba da razmišljamo,koja su to prava mesta,ono neko voli pozadinu,neko dobar plućni kapacitet,zato molimo autorku da bude direktnija 😉 E,dobro ti ovo ide,moram tako da izvačim manje-bitne rečenice iz teksta ,pa da nešto komentarišem,pošto mejnstrim priču ne mogu da saktim 😉

  Liked by 3 people

   1. Ja sam nekako rasporedio ravnomjerno 😀 Šalu na stranu, ovo baš opuštajuće štivo i hvala ti na tome 🙂 Nemoj slučajno da bi upropastila ovu romansu između Damjana i Vesne. Pojavi li se ona vještica iz Italije, ima da ti hakujemo blog 😀

    Liked by 4 people

    1. Hahahah ti si pravi kada znaš ravnomjerno da rasporediš. Uglavnom sve momke koje poznajem neka je pozadina što veća grudni koš nema veze ili obrnuto, bez sredine. 😂
     Razmisliću još o tvom prijedlogu 😜

     Liked by 1 osoba

      1. Sila je jaka u malenoj 🙂 Ljudi mojih ljudi će pozvati tvoje ljude i sve riješiti na diplomatski način 😀 Nećemo valjda rat blogera izazvati pojavom tamo neke kvazi Talijanke? 😀

       Liked by 1 osoba

 2. Zanimljiva ljubavna prica, savremena pepeljuga ali opet poenta svega je da se upornost isplati. Nadam se da nece posrnuti i uprskati stvari jer po profilu osobe i nacinu na koji je zivela ne bi me cudilo da se i to dogodi. Onaj Marko ce sigurno praviti neka sranja to mi je nekako tvoj stil, mozda gresim ali cini mi se da ce tako biti.
  Sve u svemu citljivo je i dopada mi se. Za razliku od prethodnih prica jos uvek ne vidim neku akciju ali svakako ne moraju sve price imati napete delove.
  Vidimo se u sledecem delu :*

  Liked by 1 osoba

  1. Ja sad ništa ne bih smjela da ti pišem i navodim te na “tragove”, radije bih da kroz čitanje narednih nastavaka dobiješ odgovore. 😊
   Sve u svemu, nešto malo drugačije od mene ali i dalje moj stil. 💋💋💋

   Liked by 1 osoba

 3. E ovo Hanku fali, ova romantika, mada je kod njega drugi žanr. Doduše on me “navukao” na ove priče u nastavcima… Ali ovo mi je popravilo definitivno ovaj kišni dan. Doduše kako sam sjela za laptop, tako čitam i ne trepćem. Mada sam kontala da će se desiti akcija i da će Damjan pasti potpuno na čari Vesne… A sad kontam da dolazi ova iz Italije u slj. nastavku…. ili da će Sebastijan sa njom završiti, kao ono ko što bude u telenovelama meksičkim haha

  Liked by 1 osoba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s